תמונת מצב המשק - קבלנים – ניתוח מיוחד - Dun & Bradstreet
הגנה עסקית
צמיחה עסקית
06.08.18

תמונת מצב המשק

קבלנים – ניתוח מיוחד

צח ברקי, סמנכ"ל בכיר, מנהל אגף כלכלה, מידע ומחקר

ההאטה בהתחלות הבניה, החל משנת 2017, מראה את אותותיה על היציבות הפיננסית של הקבלנים. 

db06082018-main-pic

ברבעון השני של 2018, חלה עלייה דרמטית בהיקף כשלי הפירעון בקרב קבלנים – מספר הקבלנים שכשלו עמד על 324, לעומת 177 ברבעון הראשון של 2018 ולעומת 150 ברבעון השני של 2017.

מגמת התחלות הבניה משפיעה על כמות כשלי הפירעון באיחור של רבעון עד שני רבעונים, כך שההאטה בהתחלות הבניה מביאה לעלייה ברמת הסיכון של הקבלנים ועלייה בהתחלות הבניה מביאה לירידה ברמת הסיכון של הקבלנים.

הירידה בהתחלות הבניה מייצרת לחץ מחירים על קבלנים בקבלת עבודות, וכך הרווחיות מביצוע עבודות נפגעת. נוסף על כך, ככל שמשך שיווק ארוך יותר, כך קבלנים עלולים להיפגע תזרימית, כך שצרכי ההון החוזר שלהם עולים ומנגד הנגישות שלהם למקורות מימון היא נמוכה.

ב-12 החודשים שבין אפריל 2017 – מרץ 2018 התחלות הבניה הסתכמו ב-43,350 דירות, זוהי ירידה של 22% בהשוואה ל-12 החודשים שקדמו לתקופה של 12 החודשים הקודמים (אפריל 2016 – מרץ 2017). להערכתנו, קצב התחלות הבניה ימשיך להראות מגמת ירידה בשנה הקרובה, ולכן העלייה ברמת הסיכון בקרב הקבלנים צפויה לעלות.

בבחינת השינוי במגמת התחלות הבניה על פני חלקי המדינה, ההאטה בהתחלות הבניה היא רוחבית, אך ההאטה המשמעותית ביותר היא באזורי הפריפריה, בעוד שבמרכז הארץ ההאטה שנרשמה עומדת על כ-9% בממוצע. להערכתנו, קבלנים במרבית הפעילות שלהם מתרכזת באזורי הפריפריה, פגיעים יותר מקבלנים אחרים, שכן היקף הפרויקטים קטן משמעותית.

 

טבלה 1: התפלגות התחלות הבניה על פני אזורים גיאוגרפים:

שיעור שינוי בין אפריל 2017- מרץ 2018

לאפריל 2016- מרץ 2017

שיעור התחלות הבניה

מסה”כ

מחוז
-29.5% 7.7%   מחוז ירושלים
-26.5% 15.1%   מחוז הצפון
-33.8% 13.3%   מחוז חיפה
-9.3% 27%   מחוז המרכז
-8.7% 16.9%   מחוז תל אביב
-23% 16.5%   מחוז הדרום
-49.9% 3.5%   אזור יהודה והשומרון
-22% 100% סה”כ

 

התפתחות ימי האשראי בענף הבניה מצביעה על התארכות משמעותית החל מהרבעון הרביעי של 2017. מתחילת 2016 חלה התארכות בימי האשראי בענף מש+77 לש+83. ההתארכות בימי האשראי נבעה מהמשך הירידה של קבלני ביצוע, בנגישות למימון מהבנקים. התפתחות ימי האשראי במשק בשנים האחרונות מעיבה על היכולת של עסקים בענף לשרוד. התלות הגבוהה בעיתוי התקבולים מלקוחות עלולה ליצור כשל פיננסי, שקשה להשתקם ממנו. חוק מוסר תשלומים למעשה לא שיפר את ימי האשראי הממוצעים בענף, כיוון שתחום הבניה והתשתיות הוחרג ממנו. ברבעון הרביעי לשנת 2017, חלה עלייה משמעותית בימי האשראי הממוצעים, שהגיעו לש+92 יום, ולהערכתנו מגמות ההתארכות בימי האשראי צפויה להימשך לתוך 2018, דווקא בשל הירידה בהיקף התחלות הבניה והתארכות משך השיווק.

 

אודות אופיר שמואל לכל הכתבות מאת אופיר שמואל
בנוסף אולי יעניין אותך גם
נשמח להכיר מקרוב ולעזור גם לעסק שלך לצמוח
077-7298003
יצירת קשר

מלאו את הפרטים ומומחי דן אנד ברדסטריט
ילוו אתכם במציאת הפתרון שמתאים לכם

פניתך התקבלה,
נציגנו יחזרו אליך בהקדם

דן אנד ברדסטריט

פתרונות מידע גלובליים

צמיחה עסקית

הגנה עסקית

לשכת אשראי

פתרונות בהתאמה אישית

כתבות ומאמרים מקצועיים

כל הזכויות שמורות 2019 © דן אנד ברדסטריט ישראל