5 סגנונות ניהול שכדאי להכיר וכיצד לבחור את סגנון הניהול הנכון עבורכם

“מנהיגים עסקיים טובים יוצרים חזון, מבטאים את החזון, מחזיקים בחזון בלהט ומניעים אותו ללא הפוגה להשלמתו”, אמר ג’ק וולש, גורו הניהול והמנכ”ל האגדי של ג’נרל אלקטריק, שחיבר ספרים רבי מכר בעולם העסקים.
הציפייה ממנהל היא גבוהה וכשאתם אלה שעומדים על הבמה וצריכים לשמש מודל השראה לעובדים ולשאת את העסק על כתפיכם, סגנון הניהול בו תנקטו יכול לעשות הבדל גדול בין הצלחה לכישלון.
ישנם מגוון סגנונות ניהול, מהניהול האוטוקרטי של החלת מדיניות נוקשה וכללים לפיהם כולם צריכים להתיישר וסגנון מייעץ לפיו המנהל מעניק משקל רב לפידבקים מצד העובדים בכל הנוגע למה שעובד או לא עובד בעסק.
בשנים האחרונות סגנונות הניהול שטובעים חותם הם סגנונות משולבים בין סמכות לייעוץ כאשר המטרה היא לעורר השראה בעובדים ולקבל החלטות מתוך ראייה הוליסטית.
החליטו אילו מנהלים תרצו להיות ובחרו בסגנון ניהול בו תוכלו להתמיד וישרת אתכם בנאמנות תוך שמירה על האינטרסים העסקיים.
לפניכם הכרות עם 5 סגנונות ניהוליים נפוצים כפי שהוזכרו על ידי ד”ר דניאל גולמן בספר “מנהיגות ראשונית” וטיפים לבחירת הקו הניהולי הנכון עבורכם:
הסגנון הסמכותי
מנהיג אוטוקרטי הוא מעין המפקד של הארגון והוא קובע את הסטנדרטים הברורים, הנחיות ברורות במידה נמוכה של אוטונמיה. סגנון זה מבוסס על פיקוד ובקרה ויכול לסייע בהנעה בטווח הקצר, למשל, בתקופה של מיזוג ורכישה או בתחילת דרכו של העסק או בעתות משבר.
מנהיגות פיקודית נפוצה יותר בחברות בהן פועלים לפי תקני בטיחות או רגולציה נוקשים בארגונים ביורוקרטיים במהותם, אבל בסופו של דבר מנהיגות זו תתקשה לגייס תמיכה לאורך זמן.
נושא החזון
ניהול שפועל מתוך חזון מבוסס על היכולת לעורר מוטיבציה והשראה בעובדים, כך שניתן יהיה לרתום אותם להצלחה. אילון מאסק מזוהה עם סגנון ניהולי זה כמי שעודד את הצוותים לחשוב בצורה יצירתית ופורצת דרך בסביבה עתירת חדשנות.
חשוב שהחזון לא יתפרש בסביבת העבודה בצורה שגויה ולכן כדאי ליצור חזון ברור ובהיר לכולם כולל מפת יעדים להשגת המטרות.
המנהל המשתף
ד”ר גולמן קרא לו מנהיג אפיליאטיבי, שמתמקד באנשים ורוצה ליצור סביבת עבודה חיובית ולבנות מערכת יחסים עם האנשים והרמוניה הקודמת לעיתים להצלחה במשימה.
ריצ’ארד ברנסון, מנכ”ל קבוצת Virgin הוא דמות מייצגת לסגנון הניהול המשתף שמעודד את העובדים לקחת חלק בהחלטות ובגיבוש מדיניות ומתייחס לתפקיד הניהול כסוג של הנחייה.
סגנון ניהולי זה יכול לייצר קרבה ואינטראקציה בין העובדים למנהל וכן מעצים את ההערכה העצמית של העובדים בכך שהם בעלי השפעה בדרכים שונות. הוא יכול לסייע מאוד בהעלאת הביצועים והמוטיבציה.
עם זאת, יש לקחת בחשבון נקודות חולשה כמו מספר גורמים המעורבים בקבלת החלטות כך שאלה עשויים להתעכב בשל כך וזו גישה שעשויה להיות מאתגרת במצבי משבר כאשר עולה הצורך בכיוון ברור מצד המנהיג.
המאמן הוא המנהל
סגנון הניהול האימוני הוא סגנון ניהול המעניק אוטונומיה לעובדים כאשר המנהלים הם יותר מנטורים מאשר מנהלים וזמינים לעובדים לצרכי הכוונה.
הם מאפשרים לעובדים לעבוד בעצמם, לקבל החלטות לבד, לקדם מהלכים וכך להפוך לאנשי מקצוע טובים יותר.
מידת האמון שהמנהל נותן בעובדים היא רבה כיוון שהמנהלים סומכים ובטוחים ביכולות של העובדים ובטוחים בכך שיש להם יכולת הובלה ומצפים מהם גם לפתור את הבעיות בעצמם אך לוקחים אחריות בעת הצורך.
דוגמא למנהל כזה היה סטיב ג’ובס, שאומנם חילק הוראות לצוותים אך השאיר להם את הדרך הטובה בעיניהם ליישם בפועל ובדרך יצירתית.
עמדה ניהולית זו יכולה לסייע בשימור העובדים, אך היא לא מתאימה לכולם וישנם עובדים שעשויים גם להרגיש מאוימים מהאחריות הרבה המוטלת עליהם בעבודה עצמאית גם אם היא במסגרת תעסוקתית ברורה.
כיצד תבחרו סגנון ניהול
סגנון הניהול יכול להשתנות לפי האישיות של המנהל, רמת הניהול הנדרשת, אופי העסק, סוג התעשייה, מנטליות העובדים.
כדאי להכיר את החוזקות והחולשות שלכם, לגלות מה מניע אתכם ולשכלל בהתמדה את כישורי הניהול כדי להתאים את סגנון הניהול למצבים שונים או לשלב בין סגנונות ניהול להשגת התוצאה הטובה ביותר בהתאם לסיטואציה או לקונטקסט, דרך העבודה וההתמודדות עם עובדים בין אם בפתרון קונפליקטים בין חברי הצוות או שיפור הביצועים העסקיים.
מלאו את הפרטים ומומחי דן אנד ברדסטריט
ילוו אתכם במציאת הפתרון שמתאים לכם
הפרטים התקבלו
תודה שנרשמת לשירות המידע של dunsguide.

נציגנו יחזרו אליך בהקדם
דן אנד ברדסטריט
פתרונות מידע גלובליים
צמיחה עסקית
הגנה עסקית
לשכת אשראי
פתרונות בהתאמה אישית
כתבות ומאמרים מקצועיים

כל הזכויות שמורות 2019 © דן אנד ברדסטריט ישראל