התחזית הכלכלית של דן אנד ברדסטריט לשנת 2023

להערכת חברת דן אנד ברדסטריט, שנת 2023 תיפתח במצב של אי-ודאות הן בשווקים העולמיים והן בשוק הישראלי המקומי. ההאטה בשוק הפיננסי אשר החלה בשנת 2022, בדגש על החצי השני של השנה, משפיעה על ענפים רבים במשק. בחלק השני של השנה החולפת חווה המשק סביבת אינפלציה חריגה תוך העלאת הריבית לרמות שלא נראו בישראל מזה שנים רבות, וזאת על מנת לרסן את הצריכה ולהפחית את האינפלציה הגבוהה. השילוב של האינפלציה הגבוהה והריבית שעולה באופן חריג ובזמן קצר (תוך שנה נרשמה עליה של מעל ל 3%) נתנו כאמור את אותותיהם על ענפים במשק המקומי והגלובלי. המצב שנוצר מקשה על התמודדותם של עסקים בישראל, כאשר נכון לעכשיו הצפי הוא שהריבית תמשיך לטפס והאינפלציה הגבוהה תישאר איתנו בשנת 2023.
בראיה גלובלית, על פי התחזיות, הצמיחה של הכלכלה האמריקאית צפויה להיחתך בשנת 2023 לכדי כ-1% (לאחר תחזית צמיחה מוקדמת של כ-1.6% בשנת 2022) וצמיחת סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, צפויה אמנם לעלות לכ-4.4%, אך עדיין רחוק מהצמיחה שהיא חוותה בשנת 2021 אשר עמדה על כ-8.1%. התוצר העולמי בכללותו צפוי לצמוח בשנת 2023 בכ-2.7%, צמיחה נמוכה בהשוואה לשנת 2022 בה נרשם שיעור צמיחה של כ-3.2%. נתונים אלה צפויים להעיב גם על פעילות הסחר העולמי שקיוונו שתחזור לפרוח בשנת 2023.
לנתונים אלו יש להוסיף את משבר המלחמה בין רוסיה לאוקראינה אשר יוצר בעולם מחסור חמור באוצרות ומשאבי טבע וכתוצאה מכך נגרמת התייקרות מחירים באירופה. החורף שנמצא כעת בעיצומו מאתגר גם הוא את אירופה בעקבות התלות הגדולה של הרבה ממדינות היבשת במקורות האנרגיה המגיעים מרוסיה ובצורך במציאת חלופות יקרות יותר כדי לדאוג לשמירה על שגרת החיים ושגרת העבודה. מדינות רבות באירופה מבצעות צעדים אקטיביים להקטנת צריכת החשמל כדי לא לפגוע בתעשיות המקומיות ובאספקת חימום לבתי מגורים ומשרדים במהלך החורף.
ולאן פונה המשק הישראלי בשנת 2023?
ע”פ הערכות בנק ישראל, הצמיחה במשק המקומי צפויה להגיע בשנת 2023 לכ-3% (לאחר צמיחה מואצת של כ-6% בשנה החולפת), נתון הנמוך במעט מהצמיחה שאפיינה את המשק בשנת 2019, טרם עידן הקורונה (כ-3.5%).
התייקרות עלויות המימון, שנוצרה כתוצאה מהריבית הגבוהה במשק, נוגסת ברווחיות ופוגעת בעסקים רבים. לפי נתוני דן אנד ברדסטריט, מצבם של עסקים רבים הורע בחצי השני של שנת 2022 וחלקם הגיעו למצב סיכון עד כדי סף סגירה. ההתמודדות של עסקים רבים מול הבנקים הפכה לקשה ומורכבת יותר וישנה עליה בהיקף החזרת צ’קים לעסקים. על פי מדדי d&b, עסקים הממוקמים בפריפריה מאופיינים מלכתחילה בסיכון גבוה יותר לסגירת העסק מאשר אלו הממוקמים באזור המרכז, ולכן עסקים באזורים הללו סובלים אף יותר משינויים הכוללים הרעה במצב המשק הישראלי.
אחד המאפיינים הבולטים בתקופה זו, הוא שענפים נוספים נכנסו לסיכון רב בעקבות המשבר. מנתוני דן אנד ברדסטריט ניתן לראות כי בנוסף לענף המסעדות והברים אשר סובל מתופעה של סגירת עסקים מוקדמת (לעיתים תכופות תוך/עד שנתיים מהקמתם), גם ענף המזון אותגר באופן משמעותי בעקבות המחסור בחומרי גלם שגרם לייקור משמעותי של מוצרים רבים.
גם שני ‘קטרי הצמיחה’ של המשק, ענף הנדל”ן וענף ההייטק, אשר מעסיקים כמות גדולה של עובדים, נפגעו בחודשים האחרונים בצורה משמעותית:
ענף ההייטק שנהנה מהזרמה גדולה מאוד של כספים בשנת 2021, אחרי שנת הקורונה, עובר למדדי יעילות ונמדד בשורת רווח מה שגורם לענף, החל כבר מרבעון אחרון של שנת 2022, לצמצם עובדים בצורה משמעותית. ייתכן שחלק מהעובדים ימצאו את עצמם בחברות אחרות ( מתכנתים לדוגמא שעדיין קיים מחסור בשוק), אך ללא ספק רמות השכר שאליהם הורגלו, יקטנו. בנוסף, כל עובדי התפקידים בענף הנ”ל שאינם תפקידי פיתוח ( שיווק, ניהול מוצר וכו’ ) יתקשו להשתלב מחדש בענף.
ענף הנדל”ן מושפע באופן המשמעותי ביותר מהעלאת הריבית מאחר ואופי פעילותו כולל לקיחת אשראי גבוה מבנקים וגורמים חוץ בנקאיים וזאת בכדי להשלים את העלויות הגבוהות של הפרויקטים הנבנים. העלאת הריבית והכרסום המשמעותי ברווחי החברות הפכה את חלק מהפרויקטים הנבנים ללא רווחיים, או במקרה היותר גרוע, לכאלו שגורמים להפסדים. מכיוון שמדובר בפרויקטים ארוכי טווח המתפרסים על פני מספר שנים אין לקבלן יכולת לצאת/להפסיק פרויקט מאחר והפרויקט הפך ללא רווחי, וכל מה שנותר לו זה לצמצם הפסדים, בתקווה שיוכל לספוג אותם, מבלי להגיע לכשל פיננסי.
ענף נוסף שהושפע עקב הפגיעה בענף הנדל”ן הוא ענף האשראי החוץ בנקאי שמימן בהרבה מקרים את ענף הנדל”ן על כל שרשרת האספקה שלו, הכוללת קבלני משנה, עבודות גמר, וכו’. מאחר ועסקים רבים בענף הגיעו לכדי כשל פיננסי, אין בידם את היכולת להחזיר את ההלוואות. למעשה, הרבה מהצ’קים שניתנו לחברות האשראי החוץ בנקאי ‘חזרו’ והסתבר שהם ללא כיסוי, דבר שמאלץ את חברות האשראי החוץ בנקאי להתמודד עם חובות לא משולמים. מגמה זו צפויה להתגבר בתחילת 2023 בעקבות התעצמות המשבר הכלכלי והתקרבות מועדי פירעון הצ’קים של שנת 2023.
המשך עליית הריבית יחד עם סביבת אינפלציה גבוהה גורמים לכך שהתחזית של דן אנד ברדסטריט לשנת 2023 אינה אופטימית, כאשר הצפי של החברה הוא להחמרה במצב הכלכלי של המשק הישראלי. ההמלצה של דן אנד ברדסטריט היא לנהוג במשנה זהירות בשנת 2023, כל שכן בתחילת השנה, עד שהמצב הכלכלי יתייצב. בחברת דן אנד ברדסטריט נושאים עיניים לעבר הממשלה החדשה שקמה בימים אלו בתקווה שזו תדע לסייע ולתמוך בעסקים המקומיים ושתוכל לצלוח את המשברים הצפויים למשק הישראלי במהלך 2023.
מלאו את הפרטים ומומחי דן אנד ברדסטריט
ילוו אתכם במציאת הפתרון שמתאים לכם
הפרטים התקבלו
תודה שנרשמת לשירות המידע של dunsguide.

נציגנו יחזרו אליך בהקדם
דן אנד ברדסטריט
פתרונות מידע גלובליים
צמיחה עסקית
הגנה עסקית
לשכת אשראי
פתרונות בהתאמה אישית
כתבות ומאמרים מקצועיים

כל הזכויות שמורות 2019 © דן אנד ברדסטריט ישראל