לא קופא: שוק הגלידות רותח! - Dun & Bradstreet
הגנה עסקית
צמיחה עסקית
17.11.21

לא קופא: שוק הגלידות רותח!

מאמרי מערכת

בניגוד למסעדות, בתי הקפה והברים, ענף הגלידות צלח את משבר הקורונה בצורה סבירה יחסית ועם ירידה קלה בלבד בפדיון המצרפי.  מי נמצא ברשימת המרוויחים ומי נפגע מהמשבר? כיצד השפיעה המגפה על הענף? ומה תמונת המצב הנוכחית?

DE3132~1

כמה גלידות אכלתם בסגר האחרון?

ובכן, כנראה שלא מעט.

דו”ח מחקר וסקירה ענפית של דן אנד ברדסטריט מגלה נתונים מעניינים על ענף שאם חשבתם בעבר שהוא מותרות, תקופת הקורונה גרמה לכך שנבין שגלידה היא מוצר צריכה בסיסי עבור רבים מהישראלים.

טרום תקופת הקורונה בשנת 2019 גלגל ענף הגלידות פדיון מצרפי של 2.6 מיליארד ₪. בעוד התפשטות מגפת הקורונה פגעה משמעותית בענף המסעדנות, בבתי הקפה ובברים, הפדיון המצרפי של ענף הגלידות עמד על כ 2.45 מיליארד ₪, כלומר ירידה של כ – 5% בלבד. את ההסבר למיתון הירידה בפדיון הענפי תולים עורכי המחקר בעליה בשוק המבורקד (צריכת גלידות בתוך הבית) לצד יציבות בפעילות הכוללת בשוק הגלידריות, בעיקר בשל התרחבות רשת הגלידות ‘גולדה’, והתאמת חלק ניכר משוק הגלידריות למשלוחים.

עורכי המחקר גילו שהמעבר לצריכה ביתית מוגברת הייתה המגמה העיקרית בשנת 2020 והבולטת מבין המגמות שמיתנו את הירידה בפדיון הענף, וקרתה בעקבות הסגרים והגבלות ההתקהלות, תוך שינוי תמהיל המוצרים הנמכרים שכלל מעבר מצריכה אישית של מוצרים באריזה אישית, למאגדות גלידה ושלגונים ולאריזות משפחתיות.

עורכי המחקר גם מחלקים כמה טיפים למי שמעוניין לפתוח גלידריה: יש צורך במיקום אטרקטיבי, התאמת העסק למשלוחים, חדשנות ויצירת טרנדים, רמת יעילות גבוהה בייצור, ומותג חזק. במקביל מסמנים העורכים כמה סיכונים המאפיינים את שוק הגלידריות ועשויים לגרום לכישלון העסק: בחירת מיקום לא טוב שכולל אזור ללא תנועה מספקת של עוברים ושבים או לחלופין אזור רווי מתחרים. אם החלטתם לפתוח גלידריה – בדקו שאתם יודעים לנהל היטב את העסק ולנתב נכון את הכספים שאתם משקיעים בו. יש לשים את הדעת לכך שרמת נאמנות הלקוחות עשויה להיות נמוכה, יש קושי בשימור טרנדיות, ויש צורך בחדשנות מתמדת.

מבנה הענף

ענף הגלידריות נחלק לשתי קטגוריות עיקריות: שוק האימפולס – קניית דחף, והשוק המבורקד.

שוק ה’אימפולס’ כולל גלידריות, פיצוציות, קיוסקים ומזנונים, והוא מהווה באופן מסורתי מקור לכ-55%-60% מההכנסות הכוללות של ענף הגלידה. כמו כן כ-5% ממכירות גלידה מתבצעות בבתי קפה ובמסעדות. בשנת 2019, טרם משבר הקורונה, שוק ה”אימפולס” נאמד בכ-1.6 מיליארד ₪, אולם להערכת עורכי הסקירה בשנת 2020 שוק זה אופיין בירידה כוללת של כ 200 מיליון ₪, לכדי כ-1.35-1.4 מיליארד ₪, הנובעת מההגבלות והסגרים ששיבשו את הפעילות בענף המסעדות ובענף תרבות הפנאי (בריכות, מוזיאונים, בתי קולנוע ואטרקציות) וכתוצאה את מכירות הגלידה במקומות אלה. בתוך כך, דווקא שוק הגלידריות שמר על יציבות בפעילות, כאשר המכירות של רשת גולדה, שגם התרחבה בכמות הסניפים וגם התאימה את מרבית סניפי הרשת למשלוחים באמצעות חבירה ל WOLT, עלו על חשבון מכירות של סניפים של גלידריות הממוקמים בקניונים ונותרו סגורים במהלך הסגרים.

השוק המבורקד כולל את רשתות השיווק השונות והמינימרקטים,  ובו נמכרת הגלידה לסוגיה השונים בעיקר בחבילות לצריכה ביתית ובמאגדים של שלגונים. השוק מהווה באופן מסורתי כ-40% מהכנסות הענף. בשנת 2020 המכירות בשוק זה הסתכמו בכ-1.065 מיליארד ₪, עליה של כ-5% בהשוואה לשנת 2019 בה קטגוריה זו רשמה הכנסות של כ-1.01 מיליארד ₪.  השוק המבורקד נשלט על ידי שתי שחקניות עיקריות: ‘גלידות שטראוס’ המוחזקת החל משנת 2010 בצורה מלאה על ידי קונצרן ‘יוניליוור’, החולשת נכון לסוף שנת 2020 על נתח שוק מוערך של כ-40% מקטגוריית השוק המבורקד, ו’גלידות נסטלה’ אשר חולשת על נתח מוערך של כ-35% מהשוק המבורקד. חברות אלה תופסות את רוב שטחי המקררים בקרב רשתות השיווק. השחקנית השלישית, ‘בן אנד ג’ריס’ הציגה עליה נאה באחיזתה בשוק בשנים האחרונות וחולשת נכון לסוף שנת 2020 על נתח שוק מוערך של כ-13%. יהיה מעניין לעקוב אחר המשך יחסי הכוחות וקשרי המסחר בין הזכיינית בישראל להפצת המותג לבין יוניליוור העולמית, לאור הדיון הציבורי והפוליטי המתקיים אודות המותג, לאחר שיוניליוור העולמית הודיעה כאמור ביולי 2021 על דרישתה להפסקת הפצת מוצרי בן אנד ג’ריס בשטחי יהודה ושומרון ומאיימת באי-חידוש הסכם הזיכיון עם סיומו (בתחילת שנת 2023). בקרב רשות התחרות קיים חשש מחבירה אפשרית עתידית של יוניליוור ישראל למוצרי בן אנד ג’ריס בישראל, באופן שעלול לגרום ליוניליוור ישראל להחזיק מעל 50% משוק הגלידות המבורקד בתרחיש כזה. יתר 12% מהשוק המבורקד מתחלק בין שחקניות קטנות התופסות אחוזים בודדים כל אחת: פלדמן (4%), האגן דאז, ריאו ועוד.

שוק הגלידריות

שוק הגלידריות לבדו גלגל בשנת 2020 פדיון מוערך של כ-550 מיליון ₪, בדומה לפדיון בשנת 2019. זאת מפעילותן של למעלה מ-400 גלידריות בפריסה ארצית. מעל 270 גלידריות פועלות תחת רשתות – לא כולל מיני-רשתות המפעילות 2-3 סניפים של גלידריות – לפיכך הרשתות מהוות כ-65% משוק הגלידריות במספרן. הרשת הבולטת בישראל היא רשת ‘גולדה’ אשר פתחה במהלך השנה וחצי האחרונות עשרות סניפים ומונה כיום 114 סניפים בפריסה ארצית, וחולשת כיום על נתח שוק של כ-30% מבחינת כמות גלידריות מופעלות מתוך סך הגלידריות הפועלות בישראל. תרבות צריכת הגלידה השתנתה במהלך שנת 2020, כאשר הייתה זו השנה של המשלוחים שפרצו בסערה לשוק הגלידות, מוצר שלא נתפס בעבר כמוצר למשלוחים. עסקים רבים חברו בתקופת המשבר לחברות משלוחים אולם עבור חלק מהעסקים בענף, בדגש על עסקים קטנים, המודל העסקי של משלוחים לא תמיד כדאי כלכלית כאשר מתח הרווחים נשחק בשל תשלומי העמלות לחברות המשלוחים

כך, הפדיון הענפי בשנת 2020 שמר אמנם על גודלו משנת 2019, אך לא כל בעלי העסקים ליקקו דבש, או גלידות בטעמים. המכירות של רשת גולדה צמחו בעיקר על חשבון גלידריות עצמאיות שלא מותאמות למשלוחים ועל חשבון סניפי גלידריות שפעלו בתוך קניונים ונותרו סגורים במהלך הסגרים. בסופו של דבר, עשרות גלידריות נסגרו או שינו בעלות בשנת 2020.

 

ירידה לצורך עליה וחזרה מתוקה לשגרה

הענף ממשיך להיות “רותח” בשנת 2021 – עם כניסת שחקנים חדשים ועם התגברות התחרות – בשוק המבורקד רשת “שופרסל” השיקה סדרת גלידות שמנת בפיינטים (מארזים) של 500 מ”ל בקונספט של המותג הפרטי – מוצר מתחרה לגלידות במארזים של בן & ג’ריס. בשוק הגלידריות ממשיכה רשת גולדה בצמיחה המואצת לאחר שפתחה במהלך השנה וחצי האחרונות עשרות סניפים חדשים והפכה לרשת הגלידריות הראשונה והיחידה המונה למעלה מ-100 סניפים, ומתקרבת כיום כבר לכ-120 סניפים בפריסה ארצית. הרשת אחראית באופן מצרפי על 40%-45% מתוך סך הפדיון הענפי. בשוק הגלידריות, השיקה מקדונלד’ס בחודש אוגוסט 2021 את הגלידרייה הראשונה שלה, מק גלידה, הממוקמת בקניון עופר רחובות, במטרה להיכנס לתחרות ולנגוס נתח מהשוק. בסמיכות לפתיחת הגלידרייה הראשונה, פתחה מקדונלד’ס גם את הסניף השני בקניון הזהב בראשון לציון. גלידריות אלה משמשות עבור מקדונלד’ס כפיילוט לסניפים נוספים שמתוכננים להיפתח בעתיד הקרוב בערים נוספות ברחבי הארץ. להערכת עורכי המחקר, בשנת 2021, תחת המגמות הענפיות והפתיחה המחודשת של המשק – ועל אף השיבושים שחלק מהענפים ממשיכים לחוות – חלה צמיחה מחודשת בפעילות ענף הגלידה, ובהתאם צפוי לצמוח מחדש הפדיון הענפי הכולל להיקף של כ 2.55-2.6 מיליארד ₪. הערכה נוספת היא ששוק הגלידריות צפוי לחזור לצמוח לכדי פדיון צפוי של כ 600 מיליון ₪ בשנה זו.

 

  • רשתות הגלידריות הגדולות (נכון לשנת 2021):
רשת גלידריות מספר סניפים
גולדה 114
אלדו 28
לה גופרה 26
לג’נדה 23
קצפת 22
דלי קרים 21
וניליה 20
זיסלק 7
סיציליאנית 5
אנדרי 4

 

09.2021 בהסתמך על אתרי האינטרנט ועמודי הפייסבוק של החברות

 

 

אודות אופיר שמואל לכל הכתבות מאת אופיר שמואל
בנוסף אולי יעניין אותך גם
נשמח להכיר מקרוב ולעזור גם לעסק שלך לצמוח
077-7298003
יצירת קשר

מלאו את הפרטים ומומחי דן אנד ברדסטריט
ילוו אתכם במציאת הפתרון שמתאים לכם

פניתך התקבלה,
נציגנו יחזרו אליך בהקדם

דן אנד ברדסטריט

פתרונות מידע גלובליים

צמיחה עסקית

הגנה עסקית

לשכת אשראי

פתרונות בהתאמה אישית

כתבות ומאמרים מקצועיים

כל הזכויות שמורות 2019 © דן אנד ברדסטריט ישראל