כיצד האינפלציה פוגעת בעסק שלכם ומה ניתן לעשות נגדה? - Dun & Bradstreet
הגנה עסקית
צמיחה עסקית
26.10.22

כיצד האינפלציה פוגעת בעסק שלכם ומה ניתן לעשות נגדה?

מאמרי מערכת

האינפלציה חזרה ובגדול, וגם אם בישראל היא מורגשת פחות, זה לא אומר שהיא לא תפגע בעסק שלכם בהמשך. אם כך, כיצד העסק שלכם מושפע מהאינפלציה וכיצד יש להתנהל מול האיום שהיא מניחה בפני בעלי עסקים?

רויטל אתר

הכלכלה הישראלית נמצאת בפני צומת דרכים וככל הנראה צפויה המשך ירידה משמעותית בצמיחה, ואולי אפילו תקופה של מיתון. עליית האינפלציה גורמת לבנק ישראל להילחם בזילות הכסף ולהעלות ריבית תוך שנגיד בנק ישראל מתיישר עם מקבילו בארצות הברית ונלחם באינפלציה באופן שבו נלחמות בה רוב מדינות העולם – בהעלאת ריבית. המטרה המרכזית בהעלאת הריבית היא ריסון הצריכה והגדלת שווי הכסף, שווי אשר ממשיך להישחק ככל שהאינפלציה דוהרת. אולם, העלאת הריבית גורמת לייקור הלוואות, להורדת הצריכה, ובגדול, יכולה לייצר מצב בעייתי להרבה עסקים במשק, כל שכן אלה ש’פתוחים’ באשראי גבוה בכלל, ואשראי חוץ בנקאי הנוטה להיות יקר יותר בפרט, “אנחנו רואים שהתדרדרות הכלכלה העולמית משפיעה על ישראל. כל ההערכות הצמיחה של המשק הישראלי לשנת 2023 הצטמקו, ויש אפילו חשש למיתון וצמיחה שלילית”, אומרת רויטל רוט, מנהלת מחלקת אנליזה בחברת דן אנד ברדסטריט, “ישנם ענפים שנמצאים בבעיה גדולה יותר כמו ענף הבניין שבו יש הלוואות רבות למימון פרויקטים ואותן הלוואות התייקרו משמעותית בזמן קצר. המשמעות של ייקור הלוואה בענף הבניה עומדת על מיליוני שקלים וגורמת לפרויקטים מסוימים להפוך ללא כדאיים ולהעמיד בסיכון את היזמים והקבלנים. נוסיף לכך את התייקרות הנדל”ן לדיור שגורם להרבה אנשים לוותר על דירה, בטח לאור העובדה שהמשכנתא התייקרה מאוד, ואכן רואים ירידה בפניה לבקשת משכנתא, מה שלא היה פה חודשים רבים, מה שיכול להוביל להתפתחויות בעייתיות ולהעמיד יותר ויותר עסקים בסיכון גבוה, וכנראה שהקשיים של חלק מהחברות יצופו בהקדם בגלל שמדובר בענף שעובד ברווחיות לא גבוהה אך עם סכומים גבוהים. גם ענף השירותים נמצא בבעיה כאשר בענף זה קשה לגייס עובדים בגלל המשכורות. בעלי עסקים נאלצים להעלות את שכר העובדים וזה מייקר את המוצרים שהעסק מוכר”.

לדברי רוט, על אף שבעבר הכרנו במשק הישראלי ריביות גבוהות יותר מהריבית הקיימת כיום וזו הצפויה לשנת 2023, העלייה החדה בפרק זמן קצר משנה את כללי המשחק, כל שכן לאור העובדה שאנשים רבים לקחו הלוואות צמודות לפריים תוך ניצול העובדה שהריבית הייתה אפסית, וכעת, פתאום, הם נאלצים מדי חודש לשלם הרבה יותר כסף מאשר קודם, כאשר השוק נמצא במגמה שלילית, “רוב העסקים לקחו בשנים האחרונות הלוואות צמודות לריבית הפריים, בגלל שהריביות היו נמוכות. התופעה אף התרחבה סביב מגפת הקורונה. הרבה עסקים לקחו אשראי עסקי כדי לצאת “מהבוץ ” של הקורונה והרבה עסקים מתקשים לעמוד בנטל המימון בגלל הריבית הגבוהה”, אומרת רוט, “הבנקים הלוו כספים ללקוחות החזקים ומי שיספגו את הנפילות יהיו אלה שלקחו הלוואות מגופי האשראי החוץ בנקאי. במצב הנוכחי, גם חברות האשראי החוץ בנקאי הקטנות מתחילות לדאוג כי חלק מהלקוחות שלקחו מהן הלוואות היו על ‘הקצה’ כשהן נטלו את ההלוואה, ולא בטוח שבמצב הנוכחי, או בזה המתפתח, הן יוכלו לעמוד בתשלום ההלוואות שלקחו, כל שכן לאור הריבית הגבוהה המגיעה לעיתים לסכום דו ספרתי שמייקרת עוד יותר את ההלוואות”.

אז נכון, בישראל האינפלציה עדיין נמוכה יחסית למדינות המערב, וגם הצריכה הפרטית לא הפסיקה מאחר ואנשים התגעגעו לצרוך מוצרים רבים שנמנע מהם לצרוך בתקופת הקורונה, אבל לדברי רוט, כדאי מאוד לקחת בחשבון שמה שהיה, לא בטוח שימשך, ולכן לדבריה, “הגיע הזמן של בעלי העסקים לעצור לבצע חשיבה מחדש ובדק בית מאחר והריבית הגבוהה וניסיון ריסון הביקושים ישאר איתנו בתקופה הקרובה הנראית לעין”.

לדברי רוט, אלו ההשפעות העיקריות של המשברים האחרונים, עליית הריבית והאינפלציה הגבוהה על עסקים:

  1. כל מוצרי הגלם עלו כך שאנחנו משלמים יותר על מוצרים ששילמנו עליהם בעבר פחות
  2. שינוע והובלה – אמנם המצב נרגע במעט בתקופה האחרונה, אבל כל מי שייבא מוצרים ומשתמש בשירותי הובלה הרגיש על בשרו את העליות הכרוכות בהובלת מוצרים. לפעמים העלויות עלו פי שניים ושלושה מהתקופה של לפני הקורונה.
  3. שכר עבודה עלה ועלויות השכר גדלו. ללא העלאת שכר, יש קושי משמעותי במציאת עובדים.
  4. אנשים שחתמו על משרדים בשכירות, גם שמשרדים אלו היו ריקים, המשיכו לשלם עליהם על אף שלא עבדו באותה מחזוריות עסקית, מה שיצר “בורות כספיים” שכוסו לעיתים על ידי הלוואות.
  5. הקושי למכור ולקבל את מלוא התמורה גדל – הפחד מאי קבלת תשלום מהלקוח גדל. חלק מהלקוחות לא הצליחו לשלם, חלק מהעסקים לא מכרו את הסחורה שקנו, ולא הצליחו לגלגל הלאה את העלויות מה שמנע גם מהם לשלם. הדבר יצר אפקט דומינו שהכניס עסקים למצב שבו נאלצו להעלות מחירים כדי לשרוד, חלקם הצליחו, חלקם איבדו קונים, וחלקם אפילו נסגרו.
  6. הרבה עסקים לקחו מימונים כדי לכסות על תקופת הקורונה, מתוך מחשבה שתוך זמן קצר העסק יעבוד כרגיל ושגרת המכירות תחזור והעסקים ישובו לצמוח במהירות. ההלוואות קצרות המועד הן אלו שמקשות מאוד על הפעילות השוטפת של עסקים אשר מנסים להתאושש מהתקופה הקשה ופתאום צריכים לשלם סכומים גבוהים בהרבה ממה שחישבו בעת נטילת ההלוואה, עקב העלאה דרסטית של הריבית.

מה אפשר לעשות כדי להתמודד מול האיום האינפלציוני:

  1. בדיקת סטטוס מימוני – הרבה עסקים לקחו הלוואות לזמן קצר – עד שנה – והאמינו שיסתדרו עם החזרת ההלוואה. שווה לעצור רגע ולבקש מהמלווה פריסה מחדש של הלוואות קצרות – כאלו שמכבידות על העסק בתזרים. אתם, בעלי העסקים, צריכים לשאוף להגיע למצב בו אתם מבצעים החזרים קטנים שפחות יכבידו על הנזילות וחשבון העו”ש שלכם.
  2. להתמקח עם נותני האשראי – הרבה עסקים נטלו הלוואות יקרות כשהיו בתנאים עסקיים פחות טובים, חלק גדול בתקופת הקורונה כשלא הייתה פעילות עסקית רווחית. כעת, אם העסק שלכם עובד ומראה רווחיות ועתיד טוב יותר, לכו לנותן האשראי ובדקו כיצד משפרים את תנאי ההלוואה כאשר ברקע צריך להבין ולשנן שכל הורדת אחוז בהלוואה שווה הרבה כסף. לכו לגורם הבנקאי או לגורם המממן ובקשו לבחון מחדש את ההלוואה ולבצע מחזור הלוואה בתנאים טובים יותר, או שתלכו לבדוק אצל נותני אשראי אחרים שיכולים להציע לכם את סכום ההלוואה בתנאי ריבית טובים יותר או בפריסה נוחה יותר של ההלוואה. זכרו שלרוב אין קנסות על פירעון מוקדם של הלוואות בפריים.
  3. בררו על הלוואות מקרנות עם ערבות מדינה – המדינה נותנת ערבות לעסק ותנאי הלוואה נוחים לעסקים, לפעמים ההלוואה מעניקה את האפשרות להחזיר את הסכום בריביות נמוכות יחסית וב – 60 תשלומים. מדובר על קרנות שיושבות עם הבנק שלכם, משרד האוצר וגורם חיתום ומזרימות כספים כעזרה לעסקים ולא הרבה עסקים יודעים עליה או מכירים אותה. הקרן יכולה לתת מקור מימון תחליפי לגורם בנקאי או חוץ בנקאי, ויכולה לסייע לעסק גם בנוסף ללקיחת אשראי מאותם גורמים.
  4. קניתם משרד כדי להשכיר אותו וההלוואה הפכה את העסקה ללא כדאית? יתכן והגיע הזמן למכור אותו – לא מעט עסקים לקחו מימון כדי לקנות משרדים להשקעה אולם הריבית הגבוהה הופכת את העסקאות ללא כדאיות. המצב החדש מצריך חישוב באם מדובר בעסקה כדאית, או שכדאי בכלל למכור את המשרד להשקעה.
  5. לחשב מסלול מחדש – כדאי לשבת עם רואה החשבון של החברה ולראות איך ניתן להקטין את החזרי ההלוואות, לפרוס אותן מחדש, להוזיל אותן, ובכלל לראות איך מתנהלים כלכלית נכון יותר בתקופה המאתגרת והלא צפויה הניצבת בפתחנו. אנשים לקחו הלוואות כי הריבית הייתה נמוכה, או כדי להשקיע בבורסה, אבל עכשיו המציאות השתנתה ומחייבת עצירה ובחינת המצב וזאת כדי לא להגיע לכשל או קשיים כלכליים.
  6. לבדוק אפשרויות להשקעה סולידית לעסקים עם עודף תזרימי. בעקבות העלאת הריבית גם הריביות על פיקדונות / חסכונות עלו בצורה משמעותית בבנקים בחצי השנה האחרונה. עסק נזיל שמחזיק יתרות אשר אינן מיועדות לפעילות השוטפת, וכיום נמצא בעובר ושב שלו בחשבון, מוטב שיבדוק אפשרות השקעה בבנקים שכן הריביות נעות כבר סביב כ 3.5% שנתי.
אודות hilateperdbisraelcoil לכל הכתבות מאת hilateperdbisraelcoil
בנוסף אולי יעניין אותך גם
נשמח להכיר מקרוב ולעזור גם לעסק שלך לצמוח
077-7298003
יצירת קשר

מלאו את הפרטים ומומחי דן אנד ברדסטריט
ילוו אתכם במציאת הפתרון שמתאים לכם

פניתך התקבלה,
נציגנו יחזרו אליך בהקדם

דן אנד ברדסטריט

פתרונות מידע גלובליים

צמיחה עסקית

הגנה עסקית

לשכת אשראי

פתרונות בהתאמה אישית

כתבות ומאמרים מקצועיים

כל הזכויות שמורות 2019 © דן אנד ברדסטריט ישראל