תמונת מצב המשק מוכיחה: 2021 היא שנת החזרה למסלול הצמיחה - Dun & Bradstreet
הגנה עסקית
צמיחה עסקית
29.12.21

תמונת מצב המשק מוכיחה: 2021 היא שנת החזרה למסלול הצמיחה

תמונת מצב המשק

דו”ח סוף השנה של דן אנד ברדסטריט מוכיח כי נרשמה עליה חדה בפתיחת עסקים וירידה חדה בסגירתם.

מצב המשק

האם שנת 2021 הייתה שנת המפנה בכל הקשור בהתמודדות עם נגיף הקורונה?

על אף העובדה שהנגיף לא מוכן להיעלם מחיינו וממשיך להופיע באמצעות וריאנטים שונים ומדבקים הגורמים להטלת מגבלות על המשקים ברחבי העולם, המספרים של שנת 2021 מראים שהעולם למד לחיות ולעבוד לצד נגיף הקורונה.

ככלל, שנת 2021 אופיינה בצמיחה עולמית גבוהה תחת ההסתגלות לחיים בצל מגפת הקורונה וכתיקון לשנה קודמת, לאחר המיתון שפקד את העולם בשנת 2020 תחת משבר הקורונה. כך, הצמיחה בתוצר העולמי בשנת 2021 נאמדת בכ-5.9%, לאחר התכווצות בתוצר העולמי של 3.5% בשנת 2020. צמיחה מואצת נרשמה בשנת 2021 בהודו (בשיעור של 9.5%) ובסין (בשיעור של 8%), כאשר גם בישראל הצמיחה, הנאמדת בשיעור של כ-7% (לאחר התכווצות של כ-2.5% בלבד בתוצר ב’שנת הקורונה’), גבוהה מקצב הצמיחה העולמי. מדדים נוספים שמעידים על התאוששות המשק ניתן למצוא בירידה החדה בשיעורי האבטלה, שהגיעו ל 16% בסוף שנת 2020, בעוד בסוף שנת 2021 שיעור האבטלה עומד על כ – 7%. סימן התאוששות נוסף ניתן על ידי חברות דירוג האשראי העולמיות אשר הותירו במהלך שנת 2021 את דירוג האשראי הגבוה של ישראל ( P : -AA , Moody’s : A1 , Fitch : +A&S ).

למרות המדדים הכלכליים, חלק מענפי המשק סבלו משיבוש בפעילות העסקית גם בשנת 2021 וטרם שבו לרמת פעילותם טרם פרוץ משבר הקורונה. בין ענפים אלה: ענף התיירות, ענף מסעדות ובתי קפה, חלק מענף תרבות הפנאי (חדרי כושר) ועוד. בנוסף, תחת השפעת משבר הקורונה העולמי, חל מחסור בתשומות ובחומרי גלם שונים המשמשים לתעשייה ולבנייה וכן מחסור בשבבים המשמשים לענף הרכב ולמוצרי אלקטרוניקה, שרשרת האספקה העולמית נפגעה ומחירי ההובלה התייקרו משמעותית, מגמות המשפיעות על ענפים שונים ואשר הובילו לגל התייקרויות במשק. האינפלציה בישראל עומדת על כ-2.5% בשנת 2021, אולם ישנם ענפים בהם עליית המחירים מורגשת מאוד, כמו למשל ענף הדיור בו נרשמה עליה של כ – 10%, התשומות המשמשות לבניה התייקרו בלמעלה מ-5%. בבחינת קבוצות צריכה המרכיבות את מדד המחירים לצרכן, ניכר כי עליות מחירים גבוהות נרשמו בשנה החולפת במוצרי ריהוט וציוד לבית (7.8%), תחבורה ותקשורת (3.4%), שירותי חינוך, תרבות ובידור (3.2%), מזון ללא פירות וירקות (כ-3%), תחזוקת הדירה (כ-2.5%) ועוד.

כאן פותחים מחדש

כ-46 אלף עסקים נסגרו בשנת 2021 (3,000 בענף המסעדנות, 1,000 בענף עבודות הבנייה והשיפוצים ו-750 חנויות אופנה והלבשה), אך כ-63 אלף חדשים נפתחו או שבו לפעול. ב-2020, תחת משבר הקורונה, פחות עסקים נפתחו ויותר עסקים נסגרו. ב-2020 נפתחו ברחבי הארץ כ-45 אלף עסקים חדשים, ומנגד נסגרו כ-70 אלף, כולל כ-25-20 אלף עסקים שנסגרו באופן זמני, אשר לא התבצעה בהם פעילות עסקית ולא נסגרו רשמית, אלא “הונשמו” באמצעו התוכנית הכלכלית של הממשלה הקודמת. במהלך העשור הקודם, ועד פרוץ משבר הקורונה ב-2020, נפתחו מדי שנה 55-50 אלף עסקים, ומנגד נסגרו 45-40 אלף עסקים. המשמעות היא שדווקא בשנת הקורונה השנייה נפתחו יותר עסקים חדשים או מחודשים. מהנתונים עולה, כי רמת הסיכון לסגירת עסק ירדה השנה לכ-7.5% בהשוואה לכ-11.5% בשנת 2020. בעקבות תוספת העסקים, נכון לסוף שנת 2021 מספר העסקים הפעילים במשק שב לרמה גבוהה ועומד על כ-620 אלף. מתוכם, כ-96.5% (כ-600 אלף) מוגדרים כעסקים קטנים, כ-3% (כ-18 אלף) מוגדרים בינוניים וכ-0.5% (כ-3,000) מוגדרים כעסקים גדולים. מבחינה ענפית, הענפים המסוכנים ביותר במשק ב-2021 היו המסעדנות ובתי הקפה, סוכנויות הנסיעות וגם האופנה, בדיוק כמו ב-2020. הענפים היציבים במשק הם ההייטק, אשר גם בשנה קודמת היה היציב ביותר, הנדל”ן, תעשיית הפרמצבטיקה והכימיקלים.

על פי מדדי d&b בשנת 2021 נרשמו תמורות גבוהות במדדי סיכון בקרב חלק מענפי המשק. השינוי המהותי ביותר ברמת הסיכון בשנת 2021 נצפה בענף בתי מלון והארחה (עליה ברמת הסיכון של 9%) לאור הקיפאון בכניסת תיירים נכנסים לישראל והתבססות הענף על תיירות פנים בלבד. גם ענף חדרי כושר חווה עליה גבוהה ברמת הסיכון (של 6%) כתוצאה מפוטנציאל נמוך יותר של מנויים תחת הגבלות התו הירוק וחשש של מתאמנים לחזור ולהתאמן במתחמים סגורים. בתעשיית המתכת ותשומות לענף הבניה נרשמה גם כן עליה גבוהה של 5% ברמת הסיכון, כאשר ספקי תשומות רבים שלא הצליחו לגלגל על לקוחותיהם את עליית המחירים במלואה נאלצו לספוג שחיקה ברווחיות עד כדי היקלעות לכשל פיננסי.

ענפים אשר אופיינו בירידה ברמת הסיכון בשנת 2021: מסחר בדלק (ירידה של 9% בסיכון) ושירותי תחבורה (ירידה של 7% בסיכון) אשר הפגינו התאוששות לאחר פגיעה בפעילותם בשנת 2020 תחת הסגרים וההגבלות כפי שחלו במשק, ענף שירותים לוגיסטיים (ירידה של 5% בסיכון) המאופיין בעליית מחירים לרווחת השחקנים הפעילים בו בשל לחצי ביקוש לשירותים לוגיסטיים אל מול המחסור בהיצע, ענף ההייטק (ירידה של 4% בסיכון) המשיך כאמור להפגין פעילות ענפה ולהוביל את המשק הישראלי גם בשנת 2021, ענף הרכב (ירידה של 4% בסיכון) הנהנה מביקושים גבוהים מחודשים אל מול מחסור בהיצע ועוד.

בשנה בשנה הבאה

להערכת בנק ישראל ומשרד האוצר הצמיחה המקרו-כלכלית במשק צפויה להימשך גם בשנת 2022, עם צפי לצמיחה בתוצר של כ-5%. הצמיחה צפויה להמשיך להתבסס על צריכה פרטית מואצת (החזויה בכ-7%), המשך השקעה בנכסים קבועים (החזויה בכ-6.5%) והמשך פעילות יצוא ענפה (החזויה בכ-4%). מנגד, תחת התחלואה העולמית המחודשת והתפשטות וריאנט האומיקרון, עלולים מספר ענפים במשק, בהם ענף המסעדות או ענפים התלויים בהתקהלות לטובת פעילותם השוטפת (ענף האירועים, ענפי תרבות הפנאי ובתרחיש מסוים – גם פעילות המסחר), לסבול משיבוש בפעילותם בחודשים הראשונים לשנת 2022, כפועל יוצא של ממדי התחלואה אשר תהיה וההגבלות שיוטלו בהתאם. זאת בנוסף להמשך הפגיעה המהותית בענף התיירות.

המחירים צפויים להמשיך לעלות בשנת 2022 אם כי באופן מתון יחסית של כ – 2%-1.5%. על רקע העלאות הריבית הצפויות בעולם, יהיה מעניין לעקוב אחר מדיניות בנק ישראל מבחינת העלאת ריבית. אפשר שהריבית במשק תעלה בטווח הנראה לעין, אך בתור התחלה באופן מתון. ענפי ההייטק והנדל”ן, שהובילו את המשק בשנים 2020-2021, צפויים יחדיו להמשיך להוות כקטר ולהוביל את המשק הישראלי גם בשנת 2022.

 

אודות אופיר שמואל לכל הכתבות מאת אופיר שמואל
בנוסף אולי יעניין אותך גם
נשמח להכיר מקרוב ולעזור גם לעסק שלך לצמוח
077-7298003
יצירת קשר

מלאו את הפרטים ומומחי דן אנד ברדסטריט
ילוו אתכם במציאת הפתרון שמתאים לכם

פניתך התקבלה,
נציגנו יחזרו אליך בהקדם

דן אנד ברדסטריט

פתרונות מידע גלובליים

צמיחה עסקית

הגנה עסקית

לשכת אשראי

פתרונות בהתאמה אישית

כתבות ומאמרים מקצועיים

כל הזכויות שמורות 2019 © דן אנד ברדסטריט ישראל