אז מה היה לנו? מצעד האירועים המשמעותיים של שנת 2022 - Dun & Bradstreet
הגנה עסקית
צמיחה עסקית
29.12.22

אז מה היה לנו? מצעד האירועים המשמעותיים של שנת 2022

מאמרי מערכת
double exposure photo of Businessman working with a Cloud Comput

המשבר בין רוסיה לאוקראינה – מלחמת ‘רוסיה אוקראינה’ שפרצה ב 24.02.2022 גורמת למשבר משמעותי בעולם בכלל ובאירופה בפרט. המלחמה גבתה כבר קורבנות רבים בנפש, מיליוני פליטים, עשרות אלפי פצועים והמון רכוש שנהרס/ ניזוק. מדינות המערב, ובהן גם ישראל, גינו את הפלישה הרוסית וחלקן אף הטילו סנקציות אשר התמקדו במסחר עם רוסיה.  אוקראינה הינה מעצמה של אוצרות טבע, תירס, תפוחי אדמה, דבש, ברזל, פחם ושמן, והמלחמה גורמת לנזקים כלכליים משמעותיים במדינות אירופה. שתי המדינות, רוסיה ואוקראינה, אחראיות יחד על שליש מאספקת החיטה ברחבי העולם, כך שאחת מההשלכות המרכזיות של המצב הנוכחי הוא ייקור מידי של מחירי הלחם, דברי מאפה ומוצרי מזון רבים. אוקראינה היא גם היצרנית השלישית בעולם של תירס ומדורגת במקום הרביעי בגידול תפוחי אדמה. יש בה גם תעשייה גדולה של ייצור ביצי תרנגולות וגבינות. המשבר משפיע גם על מחירי האנרגיה, דבר שצפוי להשפיע גם על ישראל ולגרום לעליה במחירי החשמל. אוקראינה היא יצרנית הגז הטבעי השלישית בגודלה באירופה ומשאבי הפחם שלה ממוקמים במקום ה 7 בעולם כולו. מוצרי האנרגיה שמתייקרים, בדגש על אירופה, גרמו לעליית מחירי חשמל ולעלייה במחירי הטיסות, הובלה ימית ויבשתית, יצור במפעלים ובתחומים נוספים שיש להם הוצאות רבות על חשמל ואנרגיה. אנו נכנסים לשנה החדשה ולחורף הקפוא במחסור אנרגטי אשר מטריד את קברניטי מדינות יבשת אירופה וגורם לממשלות לתכנן ולהוציא לפועל תוכניות חיסכון אנרגיה במהירות.

 

בחירת ממשלה חדשה – העובדה שבישראל אין בשנים האחרונות רצף שלטוני משפיעה על העולם הפיננסי ובשנה האחרונה סבלה מדינת ישראל מחוסר יציבות במישור הפוליטי. הממשלה שכיהנה אמנם ניסתה כמיטב יכולתה לטפל בכמה שיותר נושאים ובבעיות שעמדו על הפרק בתחומים שונים, כגון : תחבורה, נדל”ן, תחום הבריאות ועוד, אולם יש עוד הרבה מה לתקן, לתכנן ולקדם. בימים אלו יוצאת לדרך ממשלה חדשה עם רוב מספרי בכנסת. מדובר במהלך שיכול להעניק יציבות פיננסית בת כמה שנים ומאפשר תכנון ארוך טווח תוך מתן מענה מיוחל, הכרחי ומיידי לתחומי פעילות כלכליים רבים במשק הישראלי .

 

אינפלציה בשיא של 14 שנים- האינפלציה הגואה הסתכמה השנה סביב 5.3%, הנתון הגבוה ביותר מאז שנת 2008 אז שררה במשק אינפלציה בגובה של כ 5.5%. שיעור כה גבוה של עליית מחירים גורם לטלטלה במשק הישראלי כאשר משפחות רבות אינן יכולות לסיים את החודש ורוכשים פוטנציאליים רבים מוותרים על חלום רכישת הדירה. המדינה חייבת להתערב בצורה מסיבית ולמתן את המשבר הנ”ל.

 

העלאת ריבית במשק– במטרה לנסות לבלום את האינפלציה, וביחס ישיר לנעשה בעולם, נגיד בנק ישראל העלה השנה את הריבית בצורה חסרת תקדים לריבית של 3.25%. מלבד השיעור הגבוה של הריבית, שלא נראה כמותו כבר שנים רבות, העלייה גם בוצעה במהירות חריגה: באפריל 2022 עמד שיעור הריבית על 0.1% בלבד, כלומר הריבית עלתה במעל ל 3% בפחות משמונה חודשים. הריבית הגבוהה תפסה בחוסר מוכנות את המשק הישראלי ככלל, ואת המגזר הפרטי בפרט. העלאת הריבית הכבידה על משקי הבית הפרטיים שיש להם הלוואות פתוחות ו/או משכנתא שהתייקרה. תאי משפחה רבים נאלצים לשלם עוד מאות שקלים בחודש על המשכנתא ועל ההלוואות השונות. במקביל, יש גם השפעה משמעותית על המגזר העסקי. הרבה מאוד עסקים שהיו ממונפים הן בבנקים והן מול גורמים חוץ בנקאיים, סופגים התייקרות חודשית של כמה אלפי שקלים כאשר לא כולם מסוגלים לעמוד בנטל הכבד. בימים אלו אנו מתחילים לחוות את גודל הבעיה בדמות עסקים שקורסים וחברות שנקלעות לקשיים.

 

משבר בענף המזון – בעקבות המשבר שחווה אירופה והמחסור בחומרי גלם, חיטה, שמן חמניות, תירס ועוד, נוצרה התייקרות במוצרי המזון. הענף עובר השנה משבר אשר בא לידי ביטוי במלחמות בין ספקים לסופרים, עליית מחירים של סל המזון וסגירת עסקים בתחום המזון שפשוט לא שורדים את התקופה הנוכחית. מדובר בענף קריטי המשפיע על כל בית בישראל הנמצא בעיצומה של תקופה קשה: רק בשנתיים האחרונות נסגרו עשרות אלפי עסקים בתחום. המשבר לא צפוי להסתיים בקרוב ולכן הצפי שהמגמה הזאת תימשך ותיכנס איתנו לתוך השנה החדשה. נכון להיום, שוק המזון נשלט על ידי כ 10 ספקים גדולים בענף שמחזיקים כ- 51.4% מהשוק. הרשתות אחראית היום ל 65% מהפדיון בענף כאשר בשנת 2022 עלה מדד מחירי המזון בישראל (כולל ירקות ופירות) בכ-3.5%. מוצרים שהתייקרו במיוחד בשנה החולפת הינם המשקאות הקלים (34.3% בעיקר בשל מיסוי), הקמח הלבן (22.7%), השמן (8.3%) והאטריות (7.8%).

 

משבר בענף הנדל”ן-  ענף הנדל”ן הינו אחד מהענפים המרכזיים של כלכלת ישראל. חלקו של הענף בתמ”ג בשנת 2021 נאמד בכ-12%, כאשר שווי הבניה המצרפי של הפרויקטים נאמד בכ-165 מיליארד ₪.

בשנים האחרונות , כולל השנה האחרונה, סובל תחום הנדל”ן למגורים ממחסור מתמשך בהיצע, שאינו נותן מענה לצמיחה באוכלוסיית ישראל. בשנת 2022, בצל המלחמה של רוסיה עם אוקראינה, עלו לישראל למעלה מ-30 אלף עולים חדשים רק ממדינות אלו (בנוסף לעולים ממדינות נוספות), הזקוקים לפתרונות שיכון אף הם. בשנת 2021 החלה בנייתן של כ-64 אלף התחלות בניה, עליה של כ-14% בהשוואה לשנת 2020. נראה כי בשנת 2022 ירשם קצב דומה של כ 60 אלף התחלות בניה חדשות. גידול זה עדיין לא מצמצם דיו את הפער ההיסטורי המצרפי בין הביקוש וההיצע שנוצר במרוצת השנים, על רקע הביקושים העזים לנדל”ן.

 

בימים אלו ממש הענף החל לסבול מירידת ביקושים הבאה לידי ביטוי הן בירידה ברכישת דירות חדשות והן בירידה בהיקף המשכנתאות החדשות שהציבור נוטל.  העלאת מס הרכישה על משקיעים בסוף שנת 2021 (משיעור של 5% ל-8%), התייקרות הריבית על המשכנתאות (כפועל יוצא של עליית הריבית במשק) ועל רקע הירידה בשיווק דירות מוזלות מאז סיומה של תכנית “מחיר למשתכן”, גורמים לכך שחלום קניית הדירה מתרחק מקהל יעד נרחב שלא יכול לעמוד ברכישת דירה לאור המחירים הגבוהים של הדירות בישראל. לאחר שבשנת 2021 נמכרו כ-58 אלף דירות חדשות, עליה של כ-40% בהשוואה לכמות הדירות החדשות שנמכרו בשנת 2020, בעשרת החודשים הראשונים של שנת 2022 נמכרו כ-34 אלף דירות חדשות בלבד, ירידה של כ-26% בהשוואה לתקופה מקבילה ב 2021.

גם שוק המשרדים, אשר שב לפרוח בשנה החולפת, חשוף לשינויי מגמה על רקע המשבר בענף ההייטק, עליית הריבית במשק והאינפלציה.

על רקע המגמות הענפיות, רמת הסיכון בענף נותרה גבוהה, בפרט במקטעי ביצוע ותשתיות. על פי מדדי d&b במהלך שנת 2022 כ-1,100 קבלנים נקלעו לכשל פיננסי. אמנם במחצית הראשונה של השנה קצב הכשלים היה נמוך יותר, אך בחודשים האחרונים הקצב הואץ על רקע הירידה במכירת דירות ועליות הריבית במשק המייקרות את עלויות המימון – הן לקבלנים והן לרוכשי הדירות. אנו צופים כי נמשיך לחוות קשיים בענף הנדל”ן גם בשנת 2023.

 

 

אודות hilateperdbisraelcoil לכל הכתבות מאת hilateperdbisraelcoil
בנוסף אולי יעניין אותך גם
נשמח להכיר מקרוב ולעזור גם לעסק שלך לצמוח
077-7298003
יצירת קשר

מלאו את הפרטים ומומחי דן אנד ברדסטריט
ילוו אתכם במציאת הפתרון שמתאים לכם

פניתך התקבלה,
נציגנו יחזרו אליך בהקדם

דן אנד ברדסטריט

פתרונות מידע גלובליים

צמיחה עסקית

הגנה עסקית

לשכת אשראי

פתרונות בהתאמה אישית

כתבות ומאמרים מקצועיים

כל הזכויות שמורות 2019 © דן אנד ברדסטריט ישראל