סקירת ענף הרכב - Dun & Bradstreet
הגנה עסקית
צמיחה עסקית
29.04.21

הפקקים בשיאם?

מערכת דן אנד ברדסטריט

דן אנד ברדסטריט בניתוח מיוחד על ענף הרכב והתחבורה בישראל אשר מציג תובנות מעניינות ומגמות עתידיות ל-2021.

DE90A2~1

על רקע כינוס פורום DUN’S 100 ענף הרכב והתחבורה בישראל אשר נערך בחודש אפריל 2021, חברת דן אנד ברדסטריט ביצעה ופרסמה ניתוח עומק המסביר את מצבו של אחד מהענפים המובילים בכלכלה הישראלית. הפורום נערך בהובלת בכירי חברת דן אנד ברדסטריט ובהשתתפות בכירי הענף בישראל. המפגש היווה במה מרכזית לדיון אקטואלי, חברתי וכלכלי בנושאים הבוערים בתחום הרכב והתחבורה. במהלך הפורום שוחחו המשתתפים על השפעות הקורונה על תחומי הרכב והתחבורה בישראל ועל הדרכים להתמודד עם המגפה והשפעותיה על ענף הרכב והתחבורה. בנוסף התמקדנו גם באחד הנושאים החמים והמדוברים בענף: הרכב החשמלי בישראל וסוגיית כניסת המתחרים החדשים לשוק מכירת מכוניות חשמליות כגון: טסלה ויצרנים סינים. בדיון עלו נושאים נוספים הקשורים למכוניות החשמליות, אך לא רק, המשתתפים שוחחו על השפעת כניסת ‘השחקנים’ החדשים לשוק הרכב, על תשתיות טעינה למכוניות חשמליות, היבטים רגולטורים (מיסוי ירוק, מס שלילי), אפקטיביות של התחבורה הציבורית, המשבר בענף התעופה, תשתיות, ונושאים רבים נוספים הנוגעים לענף. את הפורום הנחה בועז קורפל, פרשן, שדרן ספורט מוטורי ועיתונאי רכב בערוץ 13 והאורח המרכזי בו היה ערן יעקב, מנהל רשות המיסים.

רקע כללי על הענף

בישראל קיימים למעלה מ 3.6 מיליון כלי רכב מנועיים. 85% מכלי הרכב בישראל הינם כלי רכב פרטיים כאשר במקטע היבוא פועלות כ – 15 קבוצות יבוא המייצגות יצרנים שונים, ובתחום הליסינג ישנן 5 שחקניות עיקריות – לצד חברות קטנות יותר – המתפעלות צי של כ – 240,000 רכבים.

היקף הפעילות הכוללת בענף הרכב בישראל על סך מקטעיו, כולל מכירת רכבים חדשים, שוק הליסינג וההשכרה, שוק הרכבים המשומשים, שוק החלפים, שוק ביטוח הרכב ושוק המוסכים, נאמד במעל ל 100 מיליארד שח בשנה. מתוך סכום מכובד זה, הפדיון הישיר המצרפי ממכירת רכבים חדשים בישראל נאמד בכ – 30 מיליארד ₪ בשנה.

בשנת 2020 הענף אופיין בשיבוש בפעילות בצל משבר הקורונה וכתוצאה מפגיעה בשרשרת האספקה העולמית והביקושים המקומיים לכלי רכב. בעוד בין השנים 2014-2017 נרשמה עליה מואצת במסירות רכבים שהגיעה עד מעל ל 280,000 מסירות רכבים חדשים בשנים 2016-2017. בשנים 2018 ו 2019 נרשמה ירידה מתונה, ובשנת 2020 כבר נרשמה ירידה חדה של כ – 15% במסירת רכבים חדשים לעומת 2019 –

מ 254,000 מסירות ל 215,000 בלבד. שינוי מגמה נוסף מתרחש בחודשיים הראשונים של שנת 2021 בהם נרשמה עליה של 12% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2020 כאשר להערכתנו ייקור רכבים כתוצאה משינוי בחישוב נוסחת המס הירוק היווה זרז להצטיידות ורכישת רכבים.

מסירת כלי רכב חדשים בישראל

מדוע יש כל כך הרבה פקקים?

הפחתת הקיבולת בתחבורה הציבורית לאחר הסרת המגבלות, הימנעות מנסיעה משותפת וגידול בביקושים המקומיים לכלי רכב השפיעו באופן ישיר על העומס בכבישי ישראל, התוצאה: פקקים ארוכים.

בניתוח העומק שערכנו בחברת דן אנד ברדסטריט לקראת הפורום נתקלנו בנתונים מעניינים שמסבירים מדוע יש כל כך הרבה עומסים בכבישי ישראל. מהנתונים שנמצאו עלה כי בישראל ישנם 390 רכבים על כל 1000 תושבים. למעשה, רמת המינוע בישראל נמוכה יחסית בהשוואה לרוב המדינות המפותחות בעולם. לשם השוואה, באיטליה ישנם 898 רכבים על כל 1,000 איש, ובפינלנד 847. גם באוסטריה, נורווגיה, ספרד, שוויץ, יפן, בריטניה, הולנד שוודיה ועוד מדינות נוספות רבות ישנם רכבים רבים יותר בהשוואה לישראל ביחס לכמות האוכלוסייה.

רמת המינוע בישראל ובארצות נבחרות ב-OECD

אולם, למרות רמת מינוע נמוכה, צפיפות התנועה בישראל היא בין הגבוהות בעולם וגבוהה פי 3.5 מהממוצע ב OECD. בישראל יש 2,730 כלי רכב לכל ק”מ של כביש. פי 2 מספרד, פי 3 מהולנד, פי 4 מארצות הברית, פי 5.5 מצרפת, ופי 10 מאוסטרליה. הסיבות להפרשים הגדולים ולעומס האדיר על הכבישים בישראל טמון בסיבות כגון: ריכוז אוכלוסייה וצפיפות גבוהה במרכז הארץ, התחבורה הציבורית לא מפותחת דיה ולא מהווה כיום תחליף מספק להחזקת כלי רכב, וקצב סלילת הכבישים ופיתוח התשתיות אשר לא מדביק את הגידול באוכלוסייה ואת העלייה ברמת החיים בישראל.

כלי רכב לק”מ כביש – בישראל ובארצות נבחרות

מגמות בענף

כאשר מסתכלים על עתיד הענף, אין צל של ספק שהטכנולוגיה המתקדמת תשפיע יותר ויותר על הענף. ההשקעה באוטו-טק תלך ותגדל ותתקיים הרחבת מיקוד בדגמים היברידיים. תהליך האצת הפעילות העסקית בענף האוטו-טק ילך ויגבר בעולם ובארץ בשנים הקרובות וזאת בהמשך למגמה המתרחשת בשנים האחרונות. יבואניות הרכב בישראל הנמצאות בשרשרת הערך בין חברות הסטארט-אפ ליצרני הרכב העולמיים, הגבירו את פעילותן בתחום באמצעות השקעה בחברות לפיתוח רכבים אוטונומיים או באמצעות הקמת חממות להשקעה בחברות סטארטאפ בתחום. המערכות האוטונומיות מתפתחות והענף נותן דגש רב יותר למערכות הנוגעות לטכנולוגיות בטיחות הכוללות בין היתר: מערכת להתרעת עייפות של הנהג שתאסוף ותאפיין נתונים פיזיולוגים של הנהג, מערכת למניעת שחכת ילד ברכב אשר תתריע על מצב שבו ילד נמצא בתוך רכב חונה שדלתותיו סגורות, ודוגמאות רבות נוספות. בשנת 2020 נעו בכבישי ישראל למעלה מ-200,000 כלי רכב היברידיים, עליה של 30-40% בכמות הרכבים ההיברידיים זו השנה השנייה ברציפות.

האתגרים וההזדמנויות לשנת 2021

ישנם כמה אתגרים והזדמנויות שיבלטו בשנת 2021:

  1. ישנן השפעות מנוגדות על הביקוש הצפוי לכלי רכב חדשים. המשק צפוי אמנם להציג צמיחה מחודשת בשנת 2021 עם ההתאוששות ממגפת הקורונה, אולם עסקים רבים נותרו בסיכון גבוה אל מול סיומה הצפוי של תכנית הסיוע הכלכלית ביוני 2021. לפי נתוני בנק ישראל ישנם כ – 70,000 עסקי ‘זומבי’ ואי הוודאות במגזר העסקי עלולה להשפיע לרעה על הביקוש לכלי רכב מצד עסקים וחברות הליסינג. מנגד, הרבה מהעובדים חוזרים מחל”ת במקביל להגדלת פעילות בענפים שונים במשק כגון, שירותי אירוח ואוכל, דבר הצפוי לעודד ביקוש לכלי רכב.
  2. הגודש בכבישים נותר גבוה, כתוצאה משיבוש בענפי התיירות והתעופה העולמיים וכתוצאה מהגבלות על תפוסת התחבורה הציבורית בישראל. תופעת הפקקים עשויה להתעצם עוד יותר בשנה הקרובה ולגרום למשק הפסדי עתק.
  3. בתחום הלוגיסטיקה – פתיחה צפויה של שני נמלי ים חדשים באשדוד ובחיפה – שיופעלו על ידי חברות זרות – תגביר את התחרות בכל הקשור לצריכת שירותים לוגיסטיים של פריקה ואחסנת מטענים וסחורות.
  4. אי-וודאות פוליטית כתוצאה ממערכת בחירות רביעית תוך שנתיים והיעדר ממשלה קבועה מכהנת פוגעת בהעברת תקציב, בהוצאה לפועל של פרויקטים לאומיים של תשתיות, ובהתוויית מדיניות לאישוש המשק מהמשבר. רמת הסיכון הגבוהה במשק צפויה להיוותר גם במהלך שנת 2021.

כל תפיסת המס של כלי הרכב צריכה להשתנות בכלל

כאמור, עשרות מבכירי ענף הרכב והתחבורה שוחחו בפורום בכירי הענף על הנושאים המרכזיים הנמצאים על סדר היום בענף כלי הרכב והתחבורה. כפי שצוין, האורח המרכזי היה  ערן יעקב , מנהל רשות המיסים, שדיבר על הצורך בשינוי שיטת המיסוי בתחום התחבורה. המעבר לשימוש ברכבים היברידיים וחשמליים יוריד מן הסתם את הכנסות המיסוי המגיעות מדלק, חלפים וכו’, ומנהל רשות המיסים התייחס לנושא, “כל תפיסת המס של כלי הרכב צריכה להשתנות. בהסתכלות על אורך הכביש שהוא הקצר בעולם ורמת הצפיפות הגבוה, צריך לשנות את תפיסת מיסוי הרכב לבסיס של מסועה וזה צריך להיות מבוסס על טכנולוגיה.” בדבריו רמז יעקב בין היתר על מיסוי הקשור לגודש בכביש ואלמנטים נוספים אחרים של מיסוי, אם כי אמר שמדיניות המיסוי לא תשתנה באופן מיידי וחד, “אנו מתקרבים ל־1.7% רכבים חשמליים מתוך המכוניות שנוסעות בכבישי ישראל, זה נוצר מתוך תמריץ שהמס נתן. אמנם תחול ירידה בהכנסות ממסים לאור המעבר מבנזין, אבל צריך לזכור לדוגמה שרכב חשמלי יקר יותר ב־30% מרכב רגיל. כמו כן המיסים יעברו להתבסס על קילומטראז’. הכניסה לעולם של הסעת המונים ותחבורה מפותחת ומעבר לעבודה היברדית גם מהבית יביאו בשורה לעניין הפקקים והגודש”.

נושא המעבר לרכבים היברידיים וחשמליים היה מהנושאים המרכזיים בדיון ועלה בתצורות מגוונות, “קיים כבר שוק יד שניה של מכוניות חשמליות” אמר שגיב מגר, מנכ”ל קבוצת קרייד מוביל חברת הליסינג טיר, “בשוק המכוניות המשומשות עדיין לומדים את נושא הסוללה והאחריות”.

דני שביט מנכ”ל לובינסקי התייחס גם הוא לכניסת הרכב החשמלי לשוק הישראלי, בדגש על הבשורה שבהכנסת רכב חשמלי סיני, מבחינת העלות וההנגשה שלו לציבור הישראלי: “הנגשנו את הרכב החשמלי לשוק הרחב למרות החסם המרכזי של עמדות הטעינה שמונע את הפריצה הגדולה. עד לפני שנה וחצי רכב סיני היה משהו שונה ומוזר, היום כבר 1,000 לקוחות MG נוסעים עם רכבים חשמליים סיניים והם שגרירים של הקו הזה. המהלך סלל את הדרך עבור אלה שבאים אחרינו ובעצם יצרנו לגיטימציה לכך בשוק.”

שי דהן מנכ”ל אלדן תחבורה התייחס לנושא הליסינג ברכבים היברידיים וחשמליים: “בשנים האחרונות רכבים היברידיים תפסו תאוצה גדולה מאוד והם תופסים נתח מכובד מהצי שלנו, רכבי פלאג אין זה משהו שהולך ומתפתח. היום אנו יודעים להציע תוכניות ליסינג לרכבים היברידיים וחשמליים ובימים אלה אנו עובדים על תכנית ליסינג גם עבור רכבי טסלה. זה תהליך שיתפתח על פני שנים ויתפוס תאוצה ואין ספק שרכב חשמלי הוא עתיד עולם הרכב. אין מה לפחד מטווח הטעינה, חרדת טווח הטעינה מתפוגגת מאוד מהר. הטווחים היום כבר גדולים יותר והחרדה מהטווח המצומצם כבר לא אקטואלית, זה כבר לא מרתיע אנשים מלעבור לרכב בטכנולוגיה החדשה.”

אבנר פלור, סמנכ”ל בכיר במשרד התחבורה דיבר גם הוא על רכבים אוטונומיים והתייחס לנושא התחבורה הציבורית האוטונומית: “אנחנו מקדמים תזכיר חוק שכולל ביצוע פיילוטים בשנים הקרובות להסעת נוסעים ברכבים אוטונומיים. בימים אלה אנחנו נמצאים בתהליך של הגשת התזכיר לממשלה המאפשר בפעם הראשונה בישראל ביצוע הסעת רכב ללא נהג להסעת הציבור. בתקווה שהמהלך יצא לפועל במהלך שנת 2022”.

אודות אופיר שמואל לכל הכתבות מאת אופיר שמואל
בנוסף אולי יעניין אותך גם
נשמח להכיר מקרוב ולעזור גם לעסק שלך לצמוח
077-7298003
יצירת קשר

מלאו את הפרטים ומומחי דן אנד ברדסטריט
ילוו אתכם במציאת הפתרון שמתאים לכם

פניתך התקבלה,
נציגנו יחזרו אליך בהקדם

דן אנד ברדסטריט

פתרונות מידע גלובליים

צמיחה עסקית

הגנה עסקית

לשכת אשראי

פתרונות בהתאמה אישית

כתבות ומאמרים מקצועיים

כל הזכויות שמורות 2019 © דן אנד ברדסטריט ישראל