כיצד להנפיק דוח מידע על חברה, ומדוע הוא חשוב למקבלי ההחלטות? - Dun & Bradstreet
הגנה עסקית
צמיחה עסקית
20.04.21

כיצד ניתן להנפיק דוח מידע על חברה, ומדוע הוא חשוב?

מאמרים

כיצד יוצקים וודאות בעסקאות ודואגים לכך שהכסף שאמור להגיע לחשבון הבנק שלנו אכן יגיע? כיצד מפחיתים סיכונים עסקיים מול לקוח שאיננו מכירים את ההתנהלות העסקית שלו לעומק? ולמה חשוב לקבל מידע על הפרטנרים העסקיים שלנו?

art_03122018_2

האם ניתן להסיר את כל הסיכונים הפיננסיים מהפעילות העסקית שלנו? סביר להניח שהתשובה היא לא, כל שכן אם ברצוננו לבצע צעדים שיפתחו עוד את העסק שלנו. אולם, אם אנחנו רוצים להפחית את הסיכונים הפיננסיים שלנו באופן דרמטי ולקבל את כל המידע הנדרש כאשר אנו באים לבצע החלטה עסקית בעלת סיכונים, יש דרכים לבצע זאת, “אנחנו נמצאים בצומת הדרכים העסקית המרכזית בישראל, המידע שמגיע אלינו רב ומקיף ונוגע לכל חברה עסקית במשק. לכן אנחנו מסוגלים להנפיק דוח מידע על חברה או בשמו המקצועי – דו”ח חקירה, למעשה מבקש המידע יקבל ניתוח של המצב הפיננסי של החברה אותה הוא מעוניין לבדוק ויקבל המלצות מדויקות לגבי הסיכון שקיים בעבודה מולה”, מסביר לירן זערור, מנהל מחלקת אנליזה בחברת דן אנד ברדסטריט, “מכלול המידע מוביל אותנו למתן המלצות הקשורות גם למתן אשראי וקרדיט. בישראל ישנם מקרים רבים בהם נותנים סחורה היום ומקבלים את הכסף בעוד חודשיים שלושה. בעל העסק או הספק שנותן סחורה בעשרות או מאות אלפי שקלים נמצא באי וודאות בתוך פרק הזמן הזה, אי וודאות שמלווה אותו עד מועד פירעון הצ’ק. אנחנו יודעים לספק מידע חיובי או שלילי על אותו גורם עסקי שהלקוח שלנו נמצא מולו בחשיפת אשראי ולהסביר באיזו סבירות הוא יראה חזרה את הכסף ויוכל לפדות את הצ’ק. כאשר המידע הזה ניתן מראש באמצעות דו”ח חקירה עסקי מהיר או מקיף הוא משמש נדבך משמעותי וקריטי בהחלטת מתן האשראי”.

אז איך ניתן לאמוד את רמת הסיכון של הפרטנרים העסקיים שלנו?

ישנם מספר פרמטרים המסייעים בבדיקת רמת הסיכון של העסק. הפרמטרים הללו נבחנים על ידי דן אנד ברדסטריט במטרה לבחון את האיתנות הפיננסית של הפרטנר העסקי ולתת אינדיקציה ברורה באם לעשות איתו עסקים או שלא, ואם כן, באיזו תצורה. לדברי זערור, אלו הם כמה מהפרמטרים המרכזיים שנבדקים:

  1. תחום הפעילות של העסק. יש תחומים מסוכנים יותר ויש פחות. למשל, בימי הקורונה מסעדנות ותיירות הם ענפים בסיכון רב יותר לעומת חברות פרמצבטיקה ושליחויות הנמצאות במצב טוב יותר.
  2. הוותק של החברה. לרוב, ככל שהחברה צעירה יותר רמת הסיכון גבוהה יותר. חברה ותיקה תהיה לרוב, אך לא תמיד, במצב טוב יותר.
  3. מודיעין עסקי. לדוגמה: נבדקים צ’קים חוזרים, חשבונות מוגבלים ותביעות משפטיות. במקביל נבדק אם יש מידע חיובי אודות החברה. אולי היא זכתה במכרז, מתחילה פרויקטים חדשים, עשתה אקזיט ונקנתה, לקוחות שחזרו אליה או גייסה לקוחות חדשים.
  4. בחינת מוסר תשלומים – המומחים שלנו מאמתים מידע עם קולגות החברה הנבדקת, ספקים למשל, על עמידות בתנאי תשלום. נכון להיום במקרים רבים, חברות עם בעיות כספיות מפסיקות תשלומים לספקים לפני כל גורם אחר. הרי החברה לא יכולה לא לשלם לעובדים מבלי לעורר תשומת לב רבה, היא גם לא יכולה לא לשלם למשרדי ממשלה ו/או לבנקים, ולכן שהבעיות הכספיות צצות, הראשונים לסבול מכך הם הספקים – שגם לא ירוצו ישר לתבוע את החברה. מהבירורים עם הספקים מקבלים בד”כ אינדיקציות משמעותיות.

ניתוח פיננסי – כולל ניתוח מעמיק של הדוחות הכספיים המבוקרים והלא מבוקרים של החברה וניתוח של המסמכים הבנקאיים הבוחן את תיק האשראי של החברה, ריכוז היתרות שלה, ואת ההתנהלות השוטפת שלה באמצעות בחינת מסמכי העו”ש.

 


לירן זערור
, מנהל מחלקת אנליזה בחברת דן אנד ברדסטריט (צילום: אודי ברוידה)

 

לדברי זערור, כאשר דן אנד ברדסטריט פונה לחברות במסגרת עריכת דו”ח החקירה העסקי עליהן, הן לרוב נעתרות מתוך הבנה כי חוות דעת חיובית תשרת את האינטרס שלהן (לצורך קבלת אשראי מספקים, הלוואות מגופים פיננסיים ועוד) “לרוב החברות מבינות שכדאי לשתף פעולה ושאם אין להן משהו שלילי להסתיר אזי העברת המידע אלינו רק תשרת אותן כיוון שהדו”ח שנייצר, ישקף את מצבן החיובי (במידה והנתונים אכן חיוביים), וכמובן שיש לכך השלכות חיוביות על החברה”, מסביר זערור, “בסופו של דבר למומחים שלנו דרכים ייחודיות לחיבור בין מידע הנאסף ממודיעין עסקי לבין דו”ח כספי של החברה ופרמטרים נוספים. לרוב, קיים קשר ישיר בין חברה עם מוסר תשלומים יציב וטוב “שאין לה בעיות” עם תשלומים לסביבה העסקית שלה, לבין הדו”ח הכספי שלה. לעיתים המצב הפוך, כאשר יש חברה שמתברר כי היא נושאת בעייתיות מסוימת במוסר התשלומים שלה, גם הדו”חות הכספיים שלה יהיו לא טובים. לעיתים חברות אלו פחות יעדיפו לשתף את הדו”ח הכספי ושוב פה נכנסת עבודת המומחים שלנו, לה יכולות הצלבות וניתוח המודיעין העסקי ולכן נדע לשקף תמונה ברורה ואמיתית לגבי רמת הסיכון הקיימת בהתאם.

אילו ענפים נמצאים בסיכון רב יותר, ואילו בסיכון מופחת? וכיצד ניתן להפחית את הסיכונים השונים?

כמו בכל העולם, גם בישראל ישנם ענפים ועסקים שנמצאים בסיכון יחסי רב יותר להגיע לכשל פיננסי. תחום האופנה והמסעדנות נפגעו בקורונה, אך עוד לפני כן נחשבו כענפים הנמצאים בסיכון. הקורונה גרמה לכך שגם ענף התיירות נפגע באופן רוחבי, מסוכנויות התיירות ועד בתי המלון, וכך גם כל מי שקשור לענף באופן ישיר ועקיף. בשנים האחרונות עלתה יותר ויותר רמת הסיכון של קבלני הבניה, למרות עליית מחירי הדירות. לעומת זאת, ישנם ענפים הנחשבים כחזקים יותר כמו ענף ההייטק, תעשיית המזון, הפרמצבטיקה ותעשיות ביטחוניות.

לרוב, ככל שהחברה ותיקה יותר וכבר עברה את התלאות של השנים הראשונות להקמתה, כך סיכוייה לשרוד בעת משבר יגדלו. כל מי שנכנס לתחום מסוים ומתחיל לבנות את העסק שלו צריך אורך רוח ובעיקר את היכולת ‘לסחוב’ לפחות שנה שבה הוא מפסיד כספים ולא מרוויח. לכן כדאי שיהיה ברשותו ההון עצמי ואת היכולות להגיש בקשה לאשראי תוך עמידה בדרישות ובתנאים. לא משנה כמה הון עצמי יהיה לכם, בסופו של דבר כנראה שתצטרכו לגייס אשראי וחשוב שתהיה לכם יכולת לקבל אותו בתנאים נוחים יחסית. אם הקמתם עסק חדש אתם צריכים לבדל את עצמכם, למשל אם העסק שלכם הוא קמעונאי המאפשר קבלת קהל, מומלץ לשים לב למיקום הפיזי אותו בחרתם כי הוא קריטי להצלחה ונמחיש, כל אחד מכיר בעיר שלו פיצרייה שנפתחת ונסגרת תחת שם שונה ובאורך פלא היא גם נסגרת לאחר כחצי שנה ייתכן מכיוון שהמיקום בעייתי.

המיקום של חברה קמעונית הוא חשוב, גם מנוחות הגישה הפיזית וגם מול המתחרים הקיימים בסביבתה. אם פתחתם עסק, עליכם להגיע עם תכנית עסקית מסודרת שנבנתה על ידי איש מקצוע ושנבדקה היטב, כך שתדעו שאתם באמת יכולים להרוויח מהפעילות העסקית שלכם. “חשוב מאוד שתהיה לכם סבלנות ויכולת קבלת החלטות מושכלת, ובזה אנחנו בדן אנד ברדסטריט יכולים לעזור לכם רבות באמצעות השירותים שלנו” מסביר זערור; “לא משנה אם יש לכם עסק קטן או גדול, אנחנו יכולים להפחית משמעותית כל סיכון עסקי שתיקחו ולסייע לכם לנווט אותו בביטחון בעולם העסקי. כמעט כל עסק צריך אותנו לידו במיוחד שהשירותים שאנחנו מעניקים הינם נגישים ומותאמים אישית לצרכי ויכולות העסק”.

לדברי זערור, המידע שדן אנד ברדסטריט מעניקה פוגש כל בעל עסק, “לדוגמה: אם הפכתי ליבואן צמיגים ואני רוצה למכור לפנצ’ריות, אני אדע באמצעות המערכת של דן אנד ברדסטריט עם מי לשתף פעולה, למי כדאי למכור וממי כדאי דווקא להיזהר. אם אני רוצה להתרחב ולהגדיל את העסק שלי אזי דרך המערכת אני יכול להגדיל את מעגל הלקוחות הפוטנציאלים שלי. אחד היתרונות של מגוון הפתרונות הוא חידוד צרכים שלא כל העסקים היו מודעים להם, רק לאחר שנחשפו למגוון הכלים ידעו לשים את האצבע על האלמנט שהיווה עבורם מכשול. מעבר לכך, אנחנו יכולים לסייע בפיתוח העסק שלהם באופן משמעותי.

אודות אופיר שמואל לכל הכתבות מאת אופיר שמואל
בנוסף אולי יעניין אותך גם
נשמח להכיר מקרוב ולעזור גם לעסק שלך לצמוח
077-7298003
יצירת קשר

מלאו את הפרטים ומומחי דן אנד ברדסטריט
ילוו אתכם במציאת הפתרון שמתאים לכם

פניתך התקבלה,
נציגנו יחזרו אליך בהקדם

דן אנד ברדסטריט

פתרונות מידע גלובליים

צמיחה עסקית

הגנה עסקית

לשכת אשראי

פתרונות בהתאמה אישית

כתבות ומאמרים מקצועיים

כל הזכויות שמורות 2019 © דן אנד ברדסטריט ישראל