תמונת מצב – ענף חדרי כושר

ענף חדרי כושר
ענף חדרי כושר, בהתאמה לעלייה ברמת החיים בישראל, לגידול באוכלוסייה ולהגברת המודעות לאורח חיים בריא, רשם צמיחה מתמדת בעשור האחרון, עד שהגיעה מגפת הקורונה. בשנה וחצי האחרונות, ענף חדרי כושר היה בין הענפים אשר אופיינו ברמת חשיפה גבוהה להשפעת משבר הקורונה. במסגרת זו, הענף, אשר מאופי פעילותו, כרוך בהתקהלות לקיום פעילותו, ספג שיבוש עד כדי קיפאון בפעילות, תחת ההגבלות והסגרים במשק.
על פי אומדני דן אנד ברדסטריט, כתוצאה מהזעזוע בפעילותו, ענף חדרי כושר גלגל בשנת 2020 פדיון מצרפי של כ-2.2 מיליארד ₪ בלבד, ירידה של כ-45% לעומת שנת 2019, בה הפדיון הענפי נאמד בכ-3.95 מיליארד ₪.
הפדיון הענפי בענף חדרי כושר , 2018-2020 – הערכת d&b (במיליארדי ₪)
הענף עוד טרם פרוץ המשבר, אופיין בתחרותיות גבוהה, על רקע ריבוי נותני השירותים הפועלים בו, הכוללים רשתות מועדוני כושר, מועדוני כושר פרטיים, מועדוני כושר Low Cost (הדוגלים באסטרטגיית מחיר), מרכזי קאנטרי קלאב המפעילים חדר כושר בשטח מתחמם, חדרי סטודיו לעיצוב וחיטוב ומאמני כושר עצמאיים. כך, טרם המשבר פעלו בישראל למעלה מ-3,000 מתחמי כושר ועיצוב הגוף על סוגם.
השחקנים המרכזיים בענף הינם רשת הולמס פלייס, רשת מכוני הכושר הגדולה בענף עם 52 מועדונים בפריסה ארצית (הרשת הינה החברה היחידה בענף שנסחרת בבורסה לניירות ערך בל אביב), רשתות ה-Low Cost – Profit המפעילה 27 מועדונים ו-Space המפעילה 20 מועדונים, רשת Great Shape המפעילה 7 מועדונים, רשת Swift המפעילה 6 מועדונים, סטודיו נעים המפעילה 11 מרכזי יוגה ופילאטיס, רשת הקאנטרי המפעילה 7 מועדוני קאנטרי קלאב ועוד. עד לימים האחרונים, וטרם היקלעותה לקשיים, נמנתה גם רשת סטודיו סי, אשר הפעילה 26 מרכזי סטודיו לעיצוב וחיטוב והעסיקה כ-240 עובדים, לשחקן מרכזי בענף.
לא בכדי רשת סטודיו סי לא שרדה את תקופת המשבר הקורונה – במהלך השנה וחצי האחרונות העסקים בתחום נפגעו באופן משמעותי נוכח גל נטישות של לקוחות כתוצאה מהסגרים וההגבלות שהביאו לירידה משמעותית בהכנסות, מחד, ומהמשך תשלום הוצאות קבועות של שכירות ודמי ניהול, וכן, תשלום הוצאות בגין ביטול מנויים, מאידך. למעשה, בנטרול ימי הסגרים והמגבלות במשק, במהלך שנת 2020 ענף חדרי הכושר פעל במשך 172 ימי פעילות בלבד, כלומר במחצית מימות שנה שעברה חדרי הכושר היו סגורים, מה שפגע בהכנסות, ברווחיות ובתזרים העסקים בענף. במסגרת זו, לאחר הסגר הראשון, ביוני 2020, והחזרה לעבודה במתכונת התו הסגול, גם ענף חדרי הכושר חזר לפעילות תחת מגבלות, זאת עד לתחילת הסגר השני בחודש ספטמבר 2020. במהלך החודשים אוקטובר ונובמבר 2020 החלו לחזור לפעילות ענפים מסוימים במשק, אך ענף חדרי הכושר טרם חזר לפעילות באותה התקופה. בפברואר 2021, בתום הסגר השלישי, שבו לפעול העסקים בענף חדרי הכושר למחוסנים ומחלימים בלבד. בתחילת מאי 2021 הוסרו מגבלות התו הירוק שהיו מוטלות על מועדוני הכושר, באופן שכל המנויים רשאים להתאמן.
החברות והעסקים בענף נקטו מספר פעולות על מנת להתמודד עם השלכות המשבר, בהן הקפאת מינויים (ללא תשלום דפי הקפאה) וצמצום הוצאות ככל הניתן, בין היתר, באמצעות הוצאת עובדים לחל”ת, צמצום בהוצאות שכר הנהלה, צמצום הוצאות משתנות (חשמל, מים, גז וכו’), צמצום הוצאות קבועות (מו”מ להקלות והנחות בדמי השכירות) ועוד. אך גם נקיטת פעולות אלה לא שינתה את התמונה מבחינת התוצאות העסקיות בענף. תוצאותיה העסקיות של רשת הולמס פלייס בשנת 2020 משקפות את העגמומיות בענף – כך בשנת 2020 רשמה הרשת מחזור הכנסות בסך של כ-196 מיליון ₪, מדד רווחיות EBITDA בסך 28 מיליון ₪ והפסד של כ-78 מיליון ₪ בשורה התחתונה. זאת לאחר שבשנת 2019 רשמה מחזור הכנסות בסך של כ-421 מיליון ₪, מדד רווחיות EBITDA בסך של כ-138 מיליון ₪ ורווח נקי בסך של כ-14 מיליון ₪. גם ברבעון הראשון לשנת 2021, אשר במרביתו חל הסגר השלישי, רשמה רשת הולמס פלייס המשך הרעה בתוצאותיה העסקיות, שכללו מחזור הכנסות בסך של כ-17 מיליון ₪ בלבד והפסד של כ-37 מיליון ₪ בשורה התחתונה. להערכת רשת הולמס פלייס בכל חודש בו הפעילות בענף הוקפאה תחת הסגרים והמגבלות, נגרם לרשת נזק של 5-6 מיליון ₪ למדד רווחיות ה-EBITDA.
על אף סגירת חדרי הכושר בתקופת הקורונה, העסקים בתחום, גדולים וקטנים כאחד, השתדלו לשמור על קשר רציף עם לקוחותיהם. אורח החיים החדש שכפתה הקורונה, אילץ את השחקנים בענף למציאת אי אלו פתרונות חלופיים כדי שיוכלו לשמור על עסקיהם, באמצעות אימוני LIVE מקוונים בעלות מופחתת או בחינם, אימונים באוויר הפתוח בפארקים, מתן הרצאות שונות הקשורות לאורח חיים בריא או השכרת ציוד ומתקני ספורט לבית המתאמנים. אך גם אלה לא גרמו לענף “לנשום בכוחות עצמו”, כאשר מנגד הציבור התרגל במהלך התקופה לביצוע אימוני כושר עצמאיים באמצעות משקולות ביתיות או הליכה או ריצה מחוץ לבית באופן עצמאי, כתחליף לחדר כושר. דווקא כשהיה נדמה שהענף, כמו המשק, שב לחיים לאחר סיום הסגר השלישי, הגיע הזן ההודי (זן דלתא) וגרם בחודשים יוני-יולי להאטה מחודשת בפעילות ולהמשך אי-וודאות לגבי אופי ורצף הפעילות הצפויים בענף אל מול התחלואה העולה מחדש. המגמות הענפיות, כאמור, הביאו בימים האחרונים לקריסת רשת סטודיו סי, אשר על פי פרסומים צברה חובות בסך של כ-25 מיליון ₪ לנושים, וכתוצאה הגישה ביום 20/07/2021 בקשה לפירוק החברה. בכך הרשת מצטרפת לעשרות עסקים שיצאו מהענף בחודשים האחרונים, תחת הסיכון הגובר בענף.
ענף חדרי כושר – סקור ענפי d&b המבטא את רמת הסיכון בענף
מקור: דן אנד ברדסטריט
על פי מדדי דן אנד ברדסטריט, במהלך שנת 2020, תחת השפעת משבר הקורונה, נרשמה עליה של כ-13% ברמת הסיכון בענף חדרי כושר. בפברואר 2021, לאחר הפתיחה המחודשת של המשק אחרי הסגר השלישי ועל רקע מבצע החיסונים הנרחב, חלה ירידה (ארעית) ברמת הסיכון בענף, אולם כתוצאה מאי-הוודאות במשק תחת השפעת זן דלתא, בחודשיים האחרונים נרמה עליה מחודשת ברמת הסיכון בענף בשיעור של כ-6%. בנטרול הירידה הארעית בסיכון בתקופה פברואר-מאי 2021, בסך הכל נרשמה עליה מצטברת של כ-16% ברמת הסיכון בענף מאז פרוץ משבר הקורונה אשתקד.
להערכתנו רמת הסיכון הגבוהה צפויה להיוותר בענף גם במהלך המחצית השנייה של שנת 2021, ואף עלולה להעמיק באם תורחבנה המגבלות במשק ועל הענף, כל שכן באם יוטל סגר רביעי בסופו של דבר אל מול התחלואה העולה. החשש בענף הוא כי כ-30% מהלקוחות שפקדו את חדרי הכושר טרם פרוץ משבר הקורונה לא ישובו להתאמן בחדרי כושר בתקופה הקרובה, בשל החשש להידבק ולאור שינויי הרגלים (אימונים עצמאיים בבית או מחוץ לבית כתחליף לחדר כושר). על פי מדדי דן אנד ברדסטריט כ-250 חדרי כושר נמצאים כיום בסיכון גבוה, עד כדי סכנת סגירה באם המגמות בענף תימשכנה.
מלאו את הפרטים ומומחי דן אנד ברדסטריט
ילוו אתכם במציאת הפתרון שמתאים לכם
הפרטים התקבלו
תודה שנרשמת לשירות המידע של dunsguide.

נציגנו יחזרו אליך בהקדם
דן אנד ברדסטריט
פתרונות מידע גלובליים
צמיחה עסקית
הגנה עסקית
לשכת אשראי
פתרונות בהתאמה אישית
כתבות ומאמרים מקצועיים

כל הזכויות שמורות 2019 © דן אנד ברדסטריט ישראל